Kategori: Senaste inlägg

Studier visar hur belysning påverkar

Att belysning har en stor påverkan över människans välmående är något som man länge diskuterat utan vetenskapliga belägg. Men nu visar forskning att detta påstående faktiskt stämmer och bakom detta ligger åtskilliga tester som forskare runt om i världen genomfört. De senaste årens forskning visar att belysningens kvalitet påverkar oss människor såväl biologiskt som emotionellt. Samtidigt varierar behovet av ljus från person till person. Framtidens belysningslösningar måste därför individanpassas, menar miljöpsykologen Thorbjörn, docent vid Lunds Tekniska Högskola.

Genom anpassat ljus kan människor må bättre – Genom att byta till stressminskande, goda HF-don kan man bespara lidande och pengar. Därför är det idag skrämmande att HF-don, som ger lägre energianvändning, endast används i cirka 50 procent av dagens belysningsanläggningar. Detta trots att konventionella driftdon visat sig ha ha en såväl negativ energieffekt som en negativ effekt på vår hälsa – framförallt utlöser det omedvetna flimret från lysrör med gamla driftdon stress hos yngre människor.

Svenska Kyrkan har installerat led belysning i sina lokaler från leverantörer som Ljusgiganten och Ledvance som bidragit till både sänkta elkostnader och mer homogena miljöer för alla besökare. En del kyrkor har också köpt in led ficklampor som används vid utflykter av olika kyrkoförsamlingar under kvällstid. En del utflykter sker efter klockan 17.00 vilket betyder att det är mörkt utomhus under vinterhalvåret. Märket som visat sig vara mest kostnadseffektivt är Bullpro led som erbjudit en balans mellan pris och prestanda för församlingarna.

Vi hoppas att kyrkor runt om i landet även i framtiden satsar på miljövänlig belysning som gynnar både oss människor och vår natur.

av admin november 25, 2018 Av

Svenska kyrkan är viktig för de unga i New York

På Svenska Kyrkans webbsida finner man en intressant artikel som handlar om barn och unga som samlas i Svenska kyrkans församlingar utomlands. Frida Johansson har arbetat ett år som församlingspedagog i Svenska kyrkan i New York och berättar om hur hon i möten med människor i denna metropol kan förstå vad Svenska kyrkan faktiskt betyder.

”Jag tänker ofta på vår unga målgrupp som kommer hit varje vecka. I Sverige går de kanske inte i kyrkan, men här betyder det väldigt mycket för dem att kyrkan finns. Att även få mötas i en andakt eller i en gudstjänst.” berättar Frida.

Ni kan läsa hela artikeln hos Svenska Kyrkan genom att klicka här.

av admin november 25, 2018 Av

Miljövänlig belysning i kyrkornas lokaler

Allt fler kyrkor väljer att bli mer miljövänliga och satsar därför på led lampor före traditionella lampor med fluorescerande-teknik. Det finns stora fördelar med lysdioder förutom att den är mer skonsam emot miljön, sänkta elkostnader och ljusare lokaler är bara några positiva fördelar som led bidrar med. På marknaden finns det en uppsjö av olika sortiment att välja emellan och många kyrkor har valt ett nordisk märke som heter Valtavalo som tillverkar ljuskällor som bland annat lysrör i sin fabrik som ligger i staden Karjala, Finland. Det är främst led lysrör med t8-sockel som man valt att montera upp i taket i kyrkornas lokaler med nöjda besökare som resultat. Det är kul att se att man äntligen vågat ta steget till en grönare värld efter att man varit väldigt konservativ när det kommer till förändring.

Led spotlights i café och lunchrum

Kyrkan har alltid varit en mötesplats för alla människor oavsett ursprung. Cafér och lunchrum utgör en central knytespunkt för både kyrkans medlemmar och utomstående. Led spotlights har ofta valts som ljuskälla i många av dessa lokaler av naturliga skäl. Det känns mer hemtrevligt än exempelvis lysrör och plafonder. Om du vill veta mer om led spotslights så kan du besöka webbplatsen ledspotlight.nu som är en informativ webbsida med rikligt med information om led ljuskällor. Notera att du också kan sätta upp samma typ av lampor i hemmet men då gäller det att hålla koll på watteffekten så att de inte blir för starka för hemmamiljöer.

av admin augusti 16, 2018 Av

Svenska kyrkan släpper en app för barnen

Jag tycker det är positivt att Svenska kyrkan anpassar sig till vårt nya högteknologiska samhälle som hjälper oss att sprida kyrkans goda budskap. För tillfället finns appen för Iphone och jag är osäker ifall den är tillgänglig även på Android mobiler. Här kan du spela spel och titta på film. Du kan tända ljus, spela memory och hälla vatten i dopfunten. Appen heter Kyrkan och är gratis att ladda ned.

av admin juli 22, 2018 Av